Peli – Hardigg
Mi a Peli Hardigg története?

Amikor a Pelican Products 2008-ban megvette a Hardigg Industries-t melyet Jim Hadrigg alapított, több mint 50 évvel a cég megalapítása után, a Hardigg Industries a világ egyik legnagyobb szállítóeszköz-gyártó vállalata lett – derül ki Jim nekrológból.
Az üzem a dél-Deerfield-i 147 North Main St.-en található, ahol már több mint 60 éve működik.Család és barátok emlékeznek a Hardigg Industries alapítójáraJames “Jim” Hardigg, a Hardigg Industries korábbi alapítója, elnöke és vezérigazgatója.
CONWAY – James “Jim” Hardigg, a Hardigg Industries korábbi alapítója, elnöke és vezérigazgatója számára nem gyakran fordult elő, hogy ötletei az irodai asztalánál ülve támadtak meg.
“Az igazán szórakoztató dolog volt gyerekként – és azután is -, amikor ötletei támadtak” – mondta lánya, Viva Hardigg.

„Volt, hogy az asztalnál ültünk, vacsoráztunk és hirtelen támadt egy ötlete.
Felnézett, szerzett egy papírt és tollat hogy jegyzeteljen, majd később visszatért vacsorázni.”

Viva azt mondta: ez volt az az egyik tulajdonsága, amit szeretett az apjában, aki nemrég húnyt el.

„Szerettem amiért tele volt ötletekkel, és igazi feltaláló volt” – mondta.
Viva emlékezett egyik ötletére – egy zárórendszerre egy viharálló tokhoz, amely az egyik terméke volt a Hardigg Industriesnek. A zárórendszer erős volt, de “olyan könnyedén mozgott, mint a vaj”, magyarázta.
Viva, aki Conway-ben nőtt fel, emlékszik, hogy apja hét testvérével hétvégén bevitte őket a munkahelyére.

“Jim Hardigg szombatonként dolgozott, de nem akart lemaradni a családjával töltött időről” – mondta Viva. “Nagyon izgalmas volt vele együtt elmenni a cégre. Szerette volna, hogy részesei legyünk a hétvégéjének, még ha dolgozni is kellett.”

Viva szerint apja, mint munkaadó, nagyra értékelte alkalmazottait, és “szerette megismerni őket és családjukat”. Munkavállalói kapcsolatok Robin Cox, a Hardigg Industries 12 éven át dolgozó munkatársa – ebből az időszakból egy rész a Pelican Products tulajdonában – azt mondta, hogy Jim és késői felesége, Alice Hardigg mindenkivel megismerte azokat, akik nekik dolgoztak. “Ötszáz embere volt” – mondta Cox. “Mindenkit ismert a gyártósoron.” Azt mondta, hogy Jim mindenkihez kapcsolódott a cégen belül, keresve az ötleteiket és az együttműködési lehetőségeket. “Ő nagyszerű tanár volt” – mondta Cox. “Motiválta és inspirálta az embereket. Szerette volna, hogy az emberek növekedjenek.”

Stephen Smiaroski, aki 24 évig dolgozott a Hardigg Industries cégnél, azt mondta, úgy érezte, mintha Jim az ő szárnya alá vette volna. Smiaroski a csomagolásmérnöki területen kezdett dolgozni, és végül az értékesítésbe jutott. “Mindig bátorítottak arra, hogy nőjek a cégben, és így is tettem” – mondta. Smiaroski emlékezett arra, hogy Jim hogyan járta végig az épületet, megállva, hogy beszéljen majdnem mindenki számával. “Ez az érdeklődésének szólt, természetesen, hogy mivel dolgoznak” – mondta. “De arra is kérdezett rá, hogy mi történik a személyes életükben. Személy szerint nekem két lányom van. Jim tudta őket a nevükön és mindig kérdezte, hogy mi a helyzet velük.” Ami az építészetet illeti, Jim egy “sétáló számológép” volt, mondta Smiaroski. Egy egyenletet meg tudott oldani, mielőtt másnak még ideje lett volna a számológépébe beírni. Jim fia, Jamie Hardigg, aki a marketing és pénzügyi oldalon dolgozott a cégnél, és később az adminisztrációban, azt mondta, nagyon kevés olyan koncepció volt a cégben, amit az édesapja nem értett volna meg. De a technológiai oldal – különösen a létrehozás – volt az, ami a legjobban tetszett neki. “Ha az íróasztalánál ült, ceruzával a kezében, sosem fáradt el” – mondta. Jamie azt mondta, hogy hatalmas előny volt a cégnek, hogy egy alapítójuk volt, aki “törődött mindenki jólétével”. “Csodálatos volt az a bizalom, amit adott nekünk” – mondta.

„Legjobb minőségű tanácsok”
Azonban nem csak a Hardigg Industries-nél végzett munkája volt az, ami másokra hatással volt, ahogy a család régóta ismert barátja, Howard Boyden, a Boyden Brothers Maple tulajdonosa is elmondta, aki Conwayben él.

„Jim nem volt az, akit városinak neveznék… együtt voltunk bizottsági tagok” – mondta Boyden, aki Conway örökös lakója volt.. „Így ismertem meg igazán Jim-et és nagyon nagyra becsültem. Ő egyedi volt.”

Körülbelül 25 évvel ezelőtt voltunk együtt a Pénzügyi Bizottságban, mondta. Jim tudta, hogyan kell mindenkinek megfelelő figyelmet szentelni, mielőtt saját válaszát megadta.

„Gyakran Jim-et másolom..  igyekszem jól meghallgatni az embereket, mielőtt elmondom a véleményemet” – mondta Boyden. „És amikor ezt teszem, igyekszem annyira udvarias maradni, amennyire csak lehetséges.”

Bár nem volt „városi lakos” Boyden szerint, Jim a bizottságokban a legjobb tanácsokat javasolta.

„Amikor Jim Hardigg felállt beszélni, tudtuk, hogy az ésszerű vagy jól átgondolt lesz” – mondta. „Nagyon fog hiányozni Jim Hardigg.”

Viva azt mondta, hogy apja törődött Conway-vel – és ezért a család arra kéri, hogy az emlékére tett adományokat a Field Memorial Könyvtár számára tegyék.

„Apám életének hatalmas része az olvasás volt” – mondta. Az egyik figyelemre méltó dolog az, hogy nagyon tiszta és világos gondolkodású volt mindössze egy-két nappal a halála előtt még olvasott.

Viva azt mondta, hogy apja imádta az önéletrajzokat olvasni, és érdeklődött az amerikai történelem iránt.

„Imádta az állatokat, különösen a medvéket” – mondta Viva, hozzátéve, hogy szerette a természetet és környezetvédelmet is fontosnak tartotta. „A környezet védelme nagyon, nagyon fontos volt számára.”